Werken in de procesindustrie

Met een baan in de procesindustrie werk jij mee aan de motor van de samenleving. Zonder procesindustrie zou de hele maatschappij stil komen te liggen! Als je op zoek bent naar een baan met impact zit je in de procesindustrie dus helemaal goed. Het is leuk werk, het verdient goed en het is hartstikke gaaf om onderdeel te zijn van het proces waarbij iets tastbaars wordt geproduceerd. In de procesindustrie werk je vaak in ploegendiensten. En wist je dat als je werkt als procesoperator in de procesindustrie, je in verhouding een van de best betaalde banen hebt?

werken in de procesindustrie

Wat is procesindustrie

Procesindustrie staat voor alle industrie (fabrieken) waar van grondstoffen op industriële wijze producten worden gemaakt. Grondstoffen worden machinaal bewerkt en meerdere bewerkingen op een rij vormt een proces. Het resultaat is een product.

Alle producten die we gebruiken zijn gemaakt in de procesindustrie.

De mensen die werken in de procesindustrie zorgen ervoor dat van grondstoffen, producten worden gemaakt. Ze bedienen de machines, maken de machines, regelen de logistiek, houden het overzicht. Kortom, de mensen in de procesindustrie zorgen ervoor dat alle producten die wij als mens gebruiken voor ons beschikbaar zijn.

Functies in de procestechniek

Een groot deel van de mensen die werken in de procesindustrie zijn operators. Procesoperators hebben een belangrijke positie in de procesindustrie. Dit zijn de mensen die de machines besturen. Een groot deel van de openstaande vacatures is voor het vinden van nieuwe procesoperators. Maar ook fabrieksmedewerkers, teamleiders en monteurs komen in vrijwel iedere fabriek voor.

Procesoperator in de procesindustrie

De procesoperator is de mens achter de machine!  Je controleert de stappen in het proces en zorgt voor een goed eindproduct. Je hebt verschillende taken: je controleert de voortgang van het productieproces van de fabriek waar je werkt en je grijpt in als dat nodig is. Ook voer je controles uit op de installatie zelf. Klein onderhoud voer je zelf uit en groter werk wordt door de onderhoudsafdeling gedaan. Als de fabriek gestart of gestopt moet worden doe jij dat. Procesoperator in de procesindustrie is een baan waarin je inzicht moet hebben in techniek, maar ook chemie en vooral ook veiligheid, want een chemische fabriek besturen en bedrijven is een grote verantwoordelijkheid.

Monteur in de procesindustrie

Als monteur ben jij de reddende engel van de procesindustrie. Procesindustrie gaat 365 dagen in het jaar, 24 uur per dag door. Er is geen stilstaan. Ook niet als er iets kapot gaat. Op ieder moment van de dag (of nacht) kun je opgeroepen worden om een probleem op te lossen of een reparatie uit te voeren.

Als monteur ben je echt een specialist. Collega’s komen naar jou toe voor hulp en antwoorden. En als er nood aan de man is omdat een machine niet naar behoren functioneert kom jij het oplossen.

Doordat jij veel met de machines werkt ken je ze van binnen en buiten. Dat maakt jou ook de uitgelezen persoon om suggesties te doen voor verbeteringen. Eventuele aanpassingen en verbeteringen die doorgevoerd moeten worden voer jij uit.

Ploegleider in de procesindustrie

De functie ploegleider bestaat uit 2 woorden: ‘ploeg’ en ‘leider’. Dit betekent dat jij de leider bent van jouw ploeg van procesoperators. Je moet leiderschap kunnen tonen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Ook moet je brede kennis hebben van het gehele proces. Als ploegleider ben jij namelijk verantwoordelijk en moet je zoveel mogelijk zelf kunnen oplossen.

Werken in ploegendiensten

Werk je in de procesindustrie als procesoperator of in een andere uitvoerende functie? Dan is de kans groot dat je in ploegendiensten werkt.

Ploegenroosters kunnen bestaan uit:

 • 2 ploegen
 • 3 ploegen
 • 4 ploegen
 • 5 ploegen
 • dagdienst (geen ploegen)

Iedere ploegendienst heeft zijn voor- en nadelen.

Vaak wordt gesproken over een vroege dienst, dagdienst, late dienst en nachtdienst. Meestal begint een vroege dienst om 7:00 uur, een dagdienst om 15:00 en de late dienst (of nachtdienst) om 23:00 uur. Maar dit kan per bedrijf verschillen.

In veel fabrieken wordt in ploegendiensten gewerkt. In verschillende ‘shifts’ draaien machines soms wel 24 uur per dag en 7 dagen per week door. Werk je in de procesindustrie, dan is de kans dan ook groot dat je in ploegendiensten werkt.

Werk je in ploegendiensten, dan heb je onregelmatige werktijden en soms ook ’s nachts en in het weekend. Daar staat een vergoeding tegenover in de vorm van een toeslag. De toeslagen voor de verschillende dienstroosters zijn globaal als volgt in te delen:

 • 2 ploegendienst: 8-12% ploegendienst toeslag
 • 3 ploegendienst: 15-20% ploegendienst toeslag
 • 4 ploegendienst: 23-27% ploegendienst toeslag
 • 5 ploegendienst: 28-33% ploegendienst toeslag

De hoogte van de minimale toeslagen staan vermeld in de geldende CAO. De werkelijke hoogste van de toeslag kan per bedrijf verschillen.

Werken en leren in de procesindustrie

Procesindustrie.nl werkt samen met de beste opleidingsinstituten in heel Nederland. Wij kunnen goed bepalen op welk niveau je kunt instromen en welke opleiding het beste bij jou past. Wil je graag operator worden of ben je nieuwsgierig wat het inhoudt? Bel gerust met een van onze medewerkers.

Bedrijven in de procesindustrie

werken bij 3M in de procesindustrie
werken bij Remia in de procesindustrie
Werken bij Sabic in de procesindustrie
werken bij Fujifilm in de procesindustrie

Bekijk alle bedrijven op Procestechniek.nl!

Procesindustrie.nl is een dochteronderneming van Procestechniek.nl. Dit is slechts een kleine greep uit de tientallen bedrijven waar wij mee samen werken. Benieuwd naar de andere organisaties? Bekijk ze allemaal op Procestechniek.nl!

Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op. Om je goed van dienst te kunnen zijn, adviseren we wel je eerst aan te melden.

  Stuur een bericht

  Optioneel

  Liever direct contact?

  Wij staan voor je klaar!